Taxatierapport

Gevalideerd en geaccepteerd door de bank

Voor de aanvraag van een hypotheek wordt bijna altijd door de bank een gevalideerd taxatierapport gevraagd. Uiteraard is het voor de haalbaarheid van de hypotheek van groot belang dat de getaxeerde marktwaarde, eventueel na verbouwing, voldoende is voor de aanvraag van uw hypotheek.

Kosten van het taxatierapport

De kosten van het taxatierapport zijn per woning en per taxateur verschillend. Wij werken samen met een aantal professionele taxateurs, waardoor wij de aanvraag van het taxatierapport goed voor u kunnen begeleiden. De kosten voor een taxatierapport liggen ongeveer tussen de € 450,- en € 750,- inclusief validatiekosten van het NWWI (2020: € 45,98). Deze kosten vermelden wij in onze hypotheekberekening. Deze kosten moeten meestal wel direct, en dus helaas niet via de afrekening van de notaris, aan de taxateur worden betaald.

Taxatierapport zelf aanvragen of door ons laten verzorgen?

Uiteraard heeft u, voor de meeste banken, een vrije keuze welke taxateur het taxatierapport gaat maken. Om een taxatierapport aan te vragen moet u alle informatie en stukken aan de taxateur toesturen. Uiteraard kunnen wij dit ook voor u verzorgen. Als wij de taxateur opdracht geven om voor u het taxatierapport op te stellen, dan vragen wij een vergoeding voor het begeleiden van de taxatie. Wij geven de taxateur dan de opdracht en sturen alle benodigde informatie en stukken aan de taxateur toe. Daarnaast bespreken wij de taxataieopdracht met de taxateur. Ook de eventuele verbouwingsspecificatie bespreken wij met de taxateur. Onze vergoeding bedraagt eenmalig € 25,- Deze kosten vermelden wij uiteraard ook in onze hypotheekberekening en onze dienstverleningsovereenkomst.

Veel gestelde vragen (FAQ) over het taxatierapport

Nee, als wij bij de aankoop, de verkoop of de financiering van een woning betrokken zijn mogen wij de taxatie niet zelf doen. De taxatie moet dan door een andere gecertificeerde makelaar uitgevoerd worden. U kunt de taxateur zelf zoeken en opdracht geven of u kunt door ons een taxateur laten zoeken en de opdracht voor een taxatierapport laten geven.

Ja, dat mag. De kosten van een taxatierapport mogen opgenomen worden in de financieringsopzet voor een hypotheek. De kosten van het taxatierapport zijn, onder bepaalde fiscale voorwaarden, bovendien éénmalig fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Houd u er wel rekening mee dat u maximaal 100% van de marktwaarde van de woning mag lenen. Als de taxatiekosten boven deze 100% van de marktwaarde uit komen, dan moet u de taxatiekosten zelf uit eigen middelen betalen.

Ja, onder bepaalde (fiscale) voorwaarden zijn de kosten van de taxatie aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De hypotheekrente moet dan bijvoorbeeld ook fiscaal aftrekbaar zijn.

Meestal niet. Omdat de overdracht bij de notaris vaak pas een aantal maanden later is vragen de meeste taxateurs om de factuur voor de taxatiekosten direct rechtstreeks aan de taxateur te willen betalen.