Energielabel aanvragen voor woningen

Met een energielabel weet u hoe energiezuinig uw huis is. Als verkoper van een woning bent u bovendien verplicht om een definitief energielabel aan te vragen en af te geven aan de koper(s). Dit dient uiterlijk bij de overdracht van de woning bij de notaris te gebeuren. Het definitieve energielabel kunt u hieronder zelf aanvragen. De kosten bedragen € 299,- inclusief BTW.

Energielabel is per 1 januari 2021 veranderd

Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel alleen nog opgesteld worden door een gecertificeeerd bedrijf. Hierdoor zijn de kosten voor het aanvragen van een energielabel wel een stuk hoger geworden, maar ook de bepaling van het energielabel gebeurd veel nauwkeuriger. Wij werken samen met een gespecialiseerd bedrijf. Het energielabel kunt u via ons aanvragen. De kosten bedragen € 299,-.

Veel gestelde vragen (FAQ) over het energielabel

Het energielabel van je woning kun je inzien via www.energielabel.nl. Sinds 01-01-2021 zijn hier overigens alleen nog maar de defnitieve energielabels te vinden. Dit komt omdat de energielabels vanaf 1 januari 2021 op een andere wijze opgesteld worden, waardoor de voorlopige energielabels teveel afwijken.

Een definitief energielabel voor een woning blijft 10 jaar geldig.

Het aanvragen van een energielabel kost € 299,- voor woningen tot 500m³ inhoud. De meerprijs is € 25,- inclusief BTW per 100 m³ extra inhoud van de woning.

Ja, bij de verkoop, verhuur of oplevering is de aanlevering van een energielabel verplicht. Door de lange wachttijden voor het Energielabel heeft de overheid besloten de opschorting van de handhaving van de advertentieplicht te verlengen tot 1 januari 2022.

Tijdens een afspraak op locatie neemt de energieprestatie adviseur alle benodigde gegevens op conform de richtlijnen om een energieprestatieberekening te maken. Daarna werkt de ep-w adviseur alle verzamelde gegevens uit. Het energielabel wordt geregistreerd bij de centrale landelijke database en u ontvangt van het energielabel per e-mail.

De wachttijden zijn helaas nog relatief lang. Perfectkeur doet er alles aan om woningverkopers op tijd te voorzien van een energielabel. Hiervoor plannen zij momenteel op basis van de overdrachtsdatum.
 

Vanaf 1 januari 2021 kunnen alleen energielabels worden aangevraagd en opgesteld op basis van NTA 8800. Dit doet een Energieprestatie adviseur (EP-adviseur), die daarvoor gediplomeerd is en werkt voor een gecertificeerd bedrijf/organisatie (conform BRL 9500). De EP-adviseur stelt het energielabel op aan de hand van een gebouwopname ter plaatse en registreert het label in de landelijke registratiedatabase (www.ep-online.nl).